Mirasta Saklı Pay Ve Oranlar

Mirasta Saklı Pay Nedir?

Miras hukuki ile ilgili önemli konulardan birisi de mirasta saklı pay konusudur. Miras bırakacak olan kişinin mal varlığına ilişkin tasarruf hakkı ölmeden önce olmak kaydı ile kendisine tanınmaktadır. Fakat vefat durumu ile birlikte yasal mirasçıların belli oranlardaki miras hakları vardır ve bu orandaki miras haklarına dokunulamamaktadır. Mirasta saklı pay kavramı mirasçıların dokunulamaz orandaki miras payları olarak nitelendirilmektedir.

 Mirasta Saklı Pay

4721 sayılı Medeni Kanunun 506. Maddesi mirasta saklı pay sahibi kişilerin kimler olduğunu ve ne kadar oranda mirastan pay alabileceklerini belirtmiştir. Söz konusu kanuna göre mirasta saklı pay oranı üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır.

Miras bırakan kişinin mirasına ilişkin yasal miras paylaşımı yapılırken mirasçılık sırası yada zümre sistemi uygulanmaktadır. Buna göre mirasçılık sırası öncelikle miras bırakan kişinin (muris) altsoyu tarafından paylaşılmaktadır. Miras bırakanın alt soyu yani 1. zümre içerisinde öz çocuklar,torunlar ve varsa evlatlık yer alır. Birinci zümreden sonra yasal miras paylaşımı yapılacak 2. zümrede ise miras bırakan kişinin annesi, babası ve kardeşleri yer almaktadır. Mirasta saklı pay hakkı birinci zümre mirasçılar ve 2. zümre içerisinde yer alan kardeşler hariç olmak üzere, yalnızca 2. zümre mirasçılar ve sağ kalan eş için tanınmıştır. Sağ kalan eş miras hukukunda herhangi bir zümreye dahil değildir. Zira sağ kalan eşe ilişkin mirasçılık hakkı farklı hükümlere bağlanmaktadır.

*İkinci zümre içerisinde yer alan kardeşlerin mirasta saklı pay hakları 2007 yılına kadar tanınmaktaydı fakat 2007 yılında yapılan değişiklik ile birlikte kardeşlerin mirasta saklı pay hakları ortadan kaldırılmıştır.

MİRASTA SAKLI PAY ORANLARI NASIL HESAPLANIR?

Miras bırakan kişinin mirasçılarının saklı payları kanunda düzenlenmiştir. Buna göre birinci zümre içerisinde yer alan miras bırakan kişinin çocuklarının mirasta saklı pay oranları normal şartlarda alacakları miras oranının yarısı kadar olmaktadır. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse üç çocuklu bir ailede vefat eden murisin eşinin sağ olması durumunda sağ kalan eşin payı ¼ oranındadır. Kalan 3 çocuğun ise yasal miras pay ise çocuk sayısı kadar paya bölünerek çocuklara bölüşülmektedir. Bu duruma göre 3 çocuk kalan ¾ mirası paylaşacağından  her bir çocuğun ¼ oranında yasal miras hakkı vardır. Mirasta saklı pay ise çocuklar için bu yasal miras hakkının yarısı kadardır. Yani örnekteki ailede her bir çocuğun mirasta saklı pay oranı 1/8 olmaktadır. Miras bırakan kişi bu mirasta saklı pay oranına dokunmamak kaydı ile miras üzerinde tasarruf yapabilmektedir.

SAĞ KALAN EŞİN MİRASTAKİ SAKLI PAYI NEDİR?

Sağ kalan eş açısından mirasta saklı pay oranı belirlenirken hangi zümre ile mirasçı olduğuna bakılmaktadır. Miras bırakan bireyin 1. zümrede yer alan çocukları veya 2. zümrede yer alan annesi ve babası ile mirasçı olması durumunda mirasta saklı pay oranı yasal miras oranı ile yanı olmaktadır. Diğer durumlarda ise sağ kalan eşin mirasta saklı pay oranı ¾ olmaktadır. Miras bırakacak kişi eşin mirastaki saklı payına dokunmamak kaydıyla yine miras üzerinde tasarruf hakkına sahiptir.